Trajectcontrole E17 als wapen tegen criminaliteit

Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) ziet mogelijkheden om de trajectcontrole op de E17 te gebruiken voor bestrijden van de criminaliteit en krijgt bijval van Vlaams minister Crevits.

Over het systeem van de trajectcontrole is al veel geschreven, vooral over het feit dat het zo lang duurde eer het projectoperationeel was. Maar nu de trajectcontrole sinds 9 juni effectief werkt, kan er met deze dure apparatuur veel meer gedaan worden.

Parlementslid Keulen ziet in Vlaanderen al veel steden en gemeenten die hun camera’s met nummerplaatherkenning op allerlei manieren gebruiken om criminaliteit aan te pakken. Met de toestellen op de E17 moet dit ook mogelijk zijn, net zoals in Mechelen, Kasterlee, Turnhout en anderen die hier al lang mee gestart zijn.Zo kunnen we deze camera’s inzetten om nummerplaten van gestolen voertuigen te herkennen, valse nummerplaten te traceren, onverzekerde voertuigen te spotten, voertuigen die normaal uit gebruik zijn genomen, chauffeurs die een rijverbod hebben, het traceren van een chauffeur die vluchtmisdrijf pleegt, … geeft Marino Keulen tal van voorbeelden.

Ondertussen werden de voorstellen besproken in de stuurgroep “vaste Automatic Number Plate Recognition” en leidde tot een eerste implementatie. Zo is er nu de mogelijkheid voorzien om lijsten met geseinde wagens in het systeem op te laden.

Parlementslid Keulen ziet nog meer mogelijkheden want als men alle gegevens van het systeem koppelt aan andere data kan dit ingezet worden om vluchtmisdrijven te bestrijden, alibi’s te checken, opsporen van onverzekerde voertuigen, …

In de stad Mechelen is al gebleken dat de camera’s daar een geducht wapen zijn tegen de criminaliteit en dat er veel meer zaken opgelost worden dan vroeger. We maken er een veiliger samenleving mee.

Volgens Keulen is er geen probleem met de bescherming van de privacy, mits daarover correcte afspraken gemaakt worden en minister Crevits bevestigt dat alles conform de wetgeving loopt en er geen juridisch beletsel is.

Bovendien, wie niets te verbergen heeft kan hier ook geen problemen mee hebben. Deze dure apparatuur kan met geringe meerkost een belangrijk wapen betekenen in de bestrijding van vele vormen van criminaliteit. Het zou zonde zijn die kans te laten liggen, besluit Keulen.