Bunker Briegden

Het is NV De Scheepvaart die de verantwoordelijkheid in deze draagt. Niet enkel voor de bouw van een nieuwe brug in Briegden maar OOK oor de afbraak van de bunker daar.

Door het schepencollege van Lanaken is altijd open en eerlijk gecommuniceerd. Wij kiezen voor de conservering van de bunker in Neerharen aan de Zuid-Willemsvaart. Niet voor die in Briegden. De conservering daarvan zou de gemeente - netto - tussen 40.000 euro en 50.000 euro kosten. Als de gemeente tenminste de begroote afbraakkosten van de bunker in Briegden zou ontvangen van NV De Scheepvaart. Want anders komt nog 80.000 tot 100.000 euro - bovenop - de eerder vermeldde 40.000 tot 50.000 euro. Dat is niet meer redelijk!

Zelf ben ik gefascineerd door de geschiedenis van Wereldoorlog II. Wat Belgiƫ betreft heeft die oorlog zich hoofdzakelijk afgespeeld op het grondgebied van de gemeenten Lanaken en Riemst. Fall Gelb, het Duitse krijgsplan was immers gericht op de verovering van de bruggen van Kanne, Vroenhoven en Veldwezelt om zo bezit te nemen van ons land.

We gaan in Briegden, op de plaats van de bunker, een gedenkplaat plaatsen. Met daarop een uitreksel uit Louis Paul Boon's eerste meesterwerk "mijn kleine oorlog" dat o.a zijn mobilisatietijd in Veldwezelt, Kompvelt en Briegden beschrijft. En de eerste oorlogsuren op 10 mei 1940.

Het schepencollege is zich terdege bewust van de bijzondere betekenis van bepaalde sites in onze gemeente ikv wereldoorlog II. Elk jaar hebben in onze gemeente een 8-tal herdenkingsplechtigheden plaats. Al 25 jaar ben ik daar telkens op aanwezig. We gaan ons blijven inzetten om recht te doen aan een belangrijk stuk vaderlandse geschiedenis dat zich heeft afgespeeld op het grondgebied van onze gemeente Lanaken.