Gele kaart voor Crevits en haar strooiplan

Het nieuwe strooiplan zou sneeuwval met gemak de baas moeten kunnen als we de persberichten van minister Crevits voor de winter mochten geloven. Volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelt echter vast dat de winterprik van vandaag, die aangekondigd was en die nochtans niet zo hevig is, het nieuwe strooiplan de baas is in plaats van andersom. De voorbije dagen werkte het plan blijkbaar goed maar vandaag krijgt minister Crevits en haar strooiplan een gele kaart aldus Keulen.

De voorbije jaren is er heel wat te doen geweest over de manier waarop minister Crevits en het Vlaamse gewest de winterprikken maar niet de baas konden en het wel lukte in de omliggende landen. Twee jaar achtereen was er een tekort aan strooizout en waren er leveranciers van strooizout die hun contracten niet nakwamen. Als er strooizout was, dan draaide het strooiplan het geheel in de soep. Alle mogelijke redenen kwamen er als verklaring : Dan reden er weer niet genoeg auto's om het strooizout in te rijden en op een andere dag was de reden dat het begon te sneeuwen tijdens de spits waar er auto's genoeg zijn.

Parlementslid Keulen : "In de voorbije jaren ben ik steeds druk blijven leggen op dit dossier of het nu ging over het strooizout, het nodige materiaal dat er moet zijn en een goed plan van aanpak nu 'het strooiplan van Crevits' genoemd."

Vlak voor de winter liet minister Crevits in een persbericht nog weten dat ze de nodige maatregelen had genomen : De voorraad strooizout werd gevoelig uitgebreid, de openbare aanbestedingen voor aankoop van strooizout werden onderzocht en aangepast, er kwam bijkomend materiaal, zelfs nieuw hypermodern materiaal en vooral er kwam een nieuwe strooiplan met een nieuwe aanpak. Het klonk bijna als 'Laat de winter maar komen, wij kunnen bijna alles aan!'.

"Het moet gezegd, de eerste sneeuwval werd bekwaam aangepakt en alles leek te werken. Minister Crevits, haar strooiplan en vooral de hardwerkende strooidiensten die veel uren draaien kregen terecht positieve commentaren, ook vanuit mijn partij. Dit deed mij deugd want het betekende dat de druk die ik legde op dit dossier tot resultaten leidde, het leven voor onze mensen beter en veiliger maakt en dat onze economie niet vast komt te zitten in de sneeuw." geeft Marino Keulen weer.

Maar vandaag volgde de kentering. Deze winterprik was aangekondigd, het is niet extreem koud zodat het massaal aanwezige strooizout goed kan werken, de sneeuwval was niet overdreven, het zijn geen Siberische toestanden maar gewone winterse omstandigheden die normaal zijn voor deze regio en toch lukt het niet om de voornaamste gewestwegen en zelfs autosnelwegen open te krijgen.

"Langs alle kanten bereiken mij de berichten dat maar weinig gewestwegen en zelfs autosnelwegen sneeuwvrij zijn en dat veel gewestwegen bijna niet berijdbaar zijn. Zelf heb ik het ook aan de lijve mogen ondervinden toen ik op weg was naar een bijeenkomst en moest terugdraaien omdat er geen doorkomen aan was. Ook al werken de strooidiensten nog zo hard maar het plan schiet duidelijk tekort. Vandaag krijgt minister Crevits en haar strooiplan dus een gele kaart. Een evaluatie en aanpassing zal zeer snel moeten gebeuren om dit in de toekomst te vermijden!" besluit volksvertegenwoordiger Keulen.